Direktlänk till inlägg 3 februari 2009

Fred på Jorden - Satans verk enligt trosrörelsen

Av Kamal - 3 februari 2009 12:58

Jorden Går snart under, enligt vissa kristna.


En man vid namn Ronald Weinland har konstaterat att Guds regering kommer att ha etablerats på Jorden år 2011, efter att mänskligheten plågats av Djävulen och antikrist. Weinland har skrivit ett par böcker om detta, och en bok går att ladda ner gratis på sajten http://www.ronaldweinland.com.


Från och med 1335 dagar räknat från den 2 februari återvänder Kristus till Jorden. Hösten 2011 kommer Guds regering att ha etablerats på Jorden De ”vetenskapliga” bevis som Ronald Weinland anför är, som alltid i sådana här sammanhang, ett uppräknande av fakta i nutiden som han knyter ihop med profetior i Bibeln. Som så ofta är den suspekta Uppenbarelseboken – Bibelns sista bok, som används flitigt i skräckfilmer som Omen och otaliga efterföljare – som dessa domedagspredikanter inom trosrörelsen försöker knyta ihop med ”tecken” i dagens verklighet.


TROSRÖRELSEN - FRED PÅ JORDEN ÄR ANTIKRIST


Det är inte nog med att dessa evangelister inom den amerikanska trosrörelsen lyckas skrämma en massa människor (medan andra avnjuter “rönen” som om de hugger in på ett smörgåsbord). De ger dessutom de religionsfientliga krafterna i världen, de som kallar sig humanister och som avvisar all religion, vatten på kvarnen. För varje ny tokstolle som dyker upp i religionens namn får ateisterna en möjlighet att fördöma all religion


Trosrörelsens evangelister stoltserar numera med doktorsgrader eller liknande, och deras böcker är uppbyggda som vetenskapliga avhandlingar med problemformulering, genomgång av relevant litteratur, val av hypotes eller teoribildning som ska bevisas, en “vetenskaplig” undersökning med statistik och andra data som bevisar hypotesen, slutsatser och sammanfattning. Och längst bak i böckerna finns en omfattande källförteckning. Men det är inte vetenskap. Det är i stället en oförlåtlig förminskning av Gud som universums oförståeliga skapande kraft till en maktfullkomlig gubbe som vissa inom trosrörelsen anser sig ha bättre kontakt med än andra.


Samtidigt ges populärvetenskapliga versioner av böckerna ut. Och trosrörelsen maktmän  har dessutom tillgång till massor av sändningstid i en eller flera TV-kanaler. Trosrörelsen har massor av pengar och inflytande i USA. Den har makt att tillsätta presidenter, senatorer och kongressledamöter, den har hållhakar på och gentjänster att inhösta av de politiker och de administratörer som leder världens enda supermakt.


Konceptet är dock alltid mer eller mindre detsamma. Staten Israels tillkomst och judarnas inflyttning till landet är en av grundpelarna i deras apokalyptiska resonemang. Ett annat viktigt tecken är att världen går mot ett enande genom att överstatliga samarbetsorganisationer som EU, Asiatiska unionen, Afrikanska Unionen, FN och dess organ får mer och mer att säga till om medan nationalismen urholkas. Jag, som stödjer en utveckling mot ett pacifistiskt världssamhälle – en planet med en enda demokratiskt vald regering – är alltså vilseledd, förmodligen en djävulens ängel. Den sista tiden innan Kristus återvänder kommer enligt trosrörelsen att kännetecknas av att en till synes godhjärtad ledare faktiskt lyckas ena mänskligheten, stoppa alla krig, utrota svält och sjukdomar. Men denne ledare är i själva verket antikrist.


EXEMPLET ”LEFT BEHIND”


Det är mycket starka krafter som predikar detta budskap. Bokserien “Left Behind” av Jerry Jenkins och Tim LaHaye har sålt i mer än 65 miljoner exemplar och dessutom resulterat i långfilmerna Left Behind (2000) och Left Behind: World at War (2005). De marknadsförs under beteckningarna thriller och action, men det handlar om trosrörelsens allt mer framgångsrika försök att kontrollera massorna. Handlingen, enligt min översättning:


”Plötsligt och utan förvarning inträffar den mest alarmerande händelsen i mänsklighetens historia: hundratals miljoner människor över hela världen, såväl döda som levande och ofödda foster, försvinner bokstavligen mitt framför ögonen på resten av mänskligheten. De svårt chockade som lämnats kvar (left behind) börjar sitt sökande efter sina nära och kära och försöker förstå vad som egentligen har hänt. Bland dessa finns en pilot och hans dotter (hustrun och sonen har ryckts bort), och pastorn Bruce Barnes. De börjar sakta men säkert förstå att det som inträffat är den hänryckning som omtalas i Nya Testamentet – Gud har genom ett trollslag fört alla de som verkligen trodde på honom till himlen. De som har lämnats kvar har möjlighet att återförenas med sina kära om de av hela sitt hjärta vänder sig till Gud, och det är givetvis den apokalyptiska kyrka som pastor Bruce Barnes tillhör som predikat den rätta tron (Barnes är den ende i hela församlingen som Gud inte hämtade, eftersom han inte trodde helhjärtat på de profetior och varningar som kyrkans också de bortföra ledare predikat).


Andra märkliga händelser inträffar: ett samlat arabiskt angrepp på staten Israel stoppas genom att arabernas flygplan och missiler bara dimper ned på marken utan att skada judarna, vilkas flygplan inte ens behöver lyfta för att försvara landet. Elia och andra sedan länge döda profeter dyker upp vid klagomuren och rabblar profetior som alla lyssnare hör på sitt eget språk, och ett kraftfält skyddar dessa profeter så att ingen kan föra dem därifrån. Samtidigt börjar en ung journalist bevaka en charmerande rumänsk politiker vid namn Nicolae Carpathia, som tycks ha en magisk förmåga att attrahera människor. Han får mycket snabbt miljontals anhängare och blir vald till FN:s generalsekreterare med ett program som går ut på att FN tar kontrollen över världen och bygger upp en mycket välbeväpnad styrka som har rätt att ingripa för att stoppa krig m.m Snart råder fred på hela planeten, och svält, sjukdomar och andra gissel utrotas. Det är bara den unge journalisten, piloten som blir Carpathias privatpilot, pilotens dotter och pastor Barnes som tycks känna till att Carpathia är Antikrist som kommer att regera tills Kristus återvänder och upprättar Guds rike på Jorden…..”


Böckerna och filmerna har givetvis kritiserats hårt. Men det som är oroande är att miljontals människor tagit bokserien till sitt hjärta. Det amerikanska evangelistiska samfundet står bakom den s.k end-of-times-teologin som innefattar den tolkning av Första brevet till tessalonikerna som går ut på att Gud kommer att rycka bort de troendes kroppar (dvs. inte bara själarna) från denna jord, att mänsklighetens tid på Jorden kommer att avslutas efter en tid av anfäktelse och Antikrists världsherravälde, Kristus återkomst och hans tusenåriga rike.


Den amerikanske evangelisten och TV-predikanten Jerry Falwell har sagt att ”Left Behind” antagligen haft större inflytande på kristendomen än någonting annat förutom Bibeln. Ansedda tidningar som The New York Times, The Chicago Tribune och Publishers Weekly har gett detta hopkok av vidskepelse mycket goda recensioner på sina kultursidor.

Ingen tycks bry sig om vad som hände med världens muslimer, hinduister, buddhister, sikher, jainister, judar, bahá’íer…..


DEN KRISTNA FUNDAMENTALISMEN 


Fundamentalism. Smaka på ordet! Går tankarna till islam? Några av er kanske känner till att begreppet, och även beteendet, i religiösa sammanhang har sina rötter i den protestantiska kristendomen. Och uppenbarligen är det just där fundamentalismen lever och frodas även idag.

Fundamentalism (eng. The Fundamentals) ursprungligen beteckningen på en amerikansk kristen kalvinistisk rörelse, men har allt mer kommit att få betydelsen bokstavstrogen. En anhängare av fundamentalism kallas fundamentalist. Tankeströmningen hämtar sitt namn från en samling böcker, The Fundamentals, som gavs ut i början av 1900-talet i USA. Namnet kommer av tanken att vissa doktriner är fundamental  (grundläggande) för den kristna tron. Genom en donation kom böckerna att spridas i stora upplagor och fick ett stort inflytande i delar av den amerikanska kristenheten. Böckerna innehöll artiklar från flera av dåtidens kända och centrala förkunnare som B B Warfield och Harry Ironside. Budskapet var konservativt, men knappast att uppfatta som extremt. Att vara fundamentalist ansågs allmänt som positivt. Som ett resultat av böckerna uppstod under 1910- och 20-talen många konferenser och mötesserier dit människor samlades och ur dessa möten växte så småningom den sk fundamentalistiska rörelsen fram. Dess kännetecken var inte bara konservativ kristen tro utan och en stark betoning på separatism.

Både sett till sitt ursprung och till antalet anhängare är alltså ordet “fundamentalism” per definition kristet. Och det är genom en sentida betydelseskridning som vi börjat tala om muslimska fundamentalister.


BAHÁ’Í: VIDSKEPELSE OCH FUNDAMENTALISM HAR INGET MED GUD ATT GÖRA 


Vidskepelse och fundamentalism har ställt till med mycket elände i mänsklighetens historia. Bahá’í-läran pekar ofta på hur vetenskapsmän förföljts, förlöjligats och mördats på grund av sina upptäckter. På motsvarande sätt har stora religiösa personligheter dragits i smutsen och inte sällan mördats. Mördarna har många gånger tillhört andra religioner, eller till och med samma religion som offrets, men bödlarna har förirrat sig så långt bort ifrån sin religions sanna kärna att den ursprunglige religionsgrundaren inte skulle känna igen tron om han konfronterades med sina efterföljare. Bahá’í-läran fördömer vidskepelse, fördömer bokbål och lär att strävandet efter kunskap är något som varje människa måste anstränga sig för. Ofta liknas religion och vetenskap vid två vingar på en fågel, och fågeln kan inte flyga med bara en vinge utvecklad.


Det är av central betydelse att förstå att t.ex Bibeln kopierats gång på gång i generationer i ett och ett halvt millennium innan vi lärde oss att trycka böcker. Det är ett allvarligt misstag att inte inse att många fel – oavsiktliga och uppsåtliga – smugit sig in i gamla religiösa skrifter. Det är lika viktigt att förstå att prästerskapet i århundraden hade makten över en allmänhet som inte förstod kristendomens latin, och att många vanföreställningar i dagens religioner grundlades under dessa mörka sekler.


”När religion”, säger ‘Abdu’l-Bahá, ”berövad sin vidskepelse, sina traditioner och intelligensfria dogmer visar överensstämmelse med vetenskap, kommer det att finnas en underbar enande, renande kraft i världen, som kommer att sopa undan alla krig, meningsskiljaktigheter, stridigheter och all kamp och sedan kommer mänskligheten att enas i kraft av Guds kärlek”. — Wisdom of ‘Abdu’l-Bahá, s. 135.


När det gäller spekulationerna om “tidens ände” skriver J.E Esselmont i sin introduktion till Bahá’í-läran att:


Uttrycket “tidens ände” använt här och i andra avsnitt av Bibelns auktoriserade version har föranlett många att tro, att när domens dag kommer, skall jorden plötsligt gå under, men detta är uppenbarligen ett misstag. Den rätta översättningen av uttrycket synes vara “tidsålderns fullbordande eller slut”. Kristus lär, att Faderns rike skall grundas på jorden såväl som i himmelen. Han lär oss bedja: “Tillkomme Ditt rike, ske Din vilja såsom i himmelen så ock på jorden”. I liknelsen om vingården, när Fadern, vingårdens herre. kommer för att förgöra de orättfärdiga vingårdsmännen, förstör han inte vingården (världen) också, utan lämnar den till andra vingårdsmän, som i rätt tid skall överlämna frukten till honom. Jorden kommer inte at gå under utan förnyas och väckas till nytt liv.


Enligt bahá’í-läran har uppståndelsen ingenting med den fysiska kroppen att göra. Denna kropp, en gång död, är slut. Den sönderfaller och dess atomer kommer aldrig ånyo att sättas samman till samma kropp.


Uppståndelse är den enskilda människans födelse till andligt liv genom den Helige Andes gåva given genom Guds Uppenbarare. Uppståndelsens dag är inte en dag med tjugofyra timmar, utan en tidsålder som har börjat nu och kommer att vara så länge den nuvarande världscykeln varar. Den kommer att fortsätta när alla spår av vår nuvarande civilisation har sopats bort från jordens yta.



 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kamal - 15 april 2013 13:06

The Principles of The Bahai Faith     The oneness of mankind – Mänsklighetens grundläggande enhet     Universal peace upheld by a world government – Internationell fred gnm en världsregering     Independent investigation of truth &n...

Av Kamal - 17 november 2012 17:51

Osjälviskhet och öppenhet leder till kunskap och förståelse och samförstånd Om vår bägare är full av själviskhet, finns där ingen plats för livets vatten. Det förhållandet att vi tror oss själva ha rätt och alla andra fel, är det största av alla hi...

Av Kamal - 28 maj 2009 08:02

För oss som gillar science fiction som inte är matiné är det glädjande att Kanal 5 äntligen visar fjärde säsongen av Battlestar Galactica. Avslutningen på tredje säsongen var minst sagt mystisk, med många frågor som tittarna måste få svar på Tyvärr g...

Av Kamal - 17 maj 2009 00:36

Laddade ner Neros pröva-på-i-30-dagar-version (trial version), och fann att installationsfilen innehöll  aggressiva virus. Man kan tycka att en så etablerad aktör som Nero – som sålt DVD- och CD-brännarprogram i många år – borde rensa det...

Av Kamal - 2 maj 2009 14:19

Var och en måste fritt och utan påverkan få söka efter sanningen.    Detta är en av bahá'í-trons hörnpelare. Den gäller visserligen i alla sammanhang, men inom bahá'í-rörelsen har friheten att ta reda på sanningen främst handlat om en process...

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards