Direktlänk till inlägg 19 oktober 2008

Rubrik saknas

Av Kamal - 19 oktober 2008 20:59

Kunskapens Ljus 1-9-12-13-4


OM Bahá'í-tron hade en trosbekännelse skulle den kanske låta så här:


Det är vår övertygelse om att det inte finns någon Gud utom Gud, och att avsikten med människans skapelse har varit och alltid kommer att vara att möjliggöra för henne att lära känna sin Skapare och nå den Mest älskades närvaro.


Det är vår tro att det i varje tidsålder och religionsordning uppenbaras en ren och fläckfri Själ i jordens och himmelens riken som skall verka såsom Uppenbarare och Förmedlare för överföring av nåd från Gudomen själv. Genom lärorna från varje sådan sanningens Morgonstjärna och världsundervisare kommer varje människa att göra framsteg och utvecklas tills hon når det tillstånd där hon kan uppenbara alla de slumrande krafter, varmed hennes innersta, verkliga jag har begåvats. Det är till just detta ändamål som Guds Utvalda har framträtt bland människorna i varje tidsålder och religionsordning.


Vi erkänner att var och en av dessa Manifestationer, dessa Guds Speglar, har sänts ned genom utövandet av Guds vilja och syfte, att envar har varit budbärare av ett särskilt budskap, att envar har varit anförtrodd en gudomligt uppenbarad bok och bemyndigad att erkänna en mäktig skrifts gåtor.


Vi vittnar orm att den Uråldrige skönheten uppenbarade Sin härlighet i den unge Ali-Muhammad, Báb. Vi erkänner Guds härlighet Bahá'u'lláh, I, förutspådd och utpekad av Báb, som Den-som-Gud-skall-uppenbara: vår tidsålders Uppenbarare av Guds vilja. Vi tror på det förflutnas Manifestation och på dem som skall komma intill det slut som inte har något slut. Vi erkänner enheten mellan alla dessa Guds Speglar och inser att Guds religion är en.


Vi erkänner Bahá'u'lláhs äldste son 'Abdu'l-Bahá, som uttolkare av Bábs och Bahá'u'lláhs skrifter, och som ansvarig för vår tros första spridning till Västvärlden.

Vi erkänner Shoghi Effendi, 'Abdu'l-Bahás äldste dotterson, som Trons Beskyddare och ansvarig för Trons fortsatta spridning. Vi erkänner Universella Rättvisans Hus som centrum för Bahá'í-tron och som överordnad för planeringen av dess fortsatta expansion.

(Axplock från Bahá'u'lláhs Skrifter 25 -- 35 samt andra källor i the World Order of Bahá'u'lláh och från Universella rättvisans hus)


Nu finns det ju ingen trosbekännelse, men den här ovanför sammanställda texten finns på riktigt även om styckena hämtats ur några av Bahá'í-trons heliga skrifter. Orden "vi erkänner Bahá'u'lláhs äldste son 'Abdu'l-Bahá so uttolkare....." innebär att vi erkänner Förbundet, dvs att de troende går med på att 'Abdu'l-Bahá var Bahá'u'lláhs efterträdare och även accepterar 'Abdu'l-Bahás utpekade efterträdare och efterträdarens utpekade efterträdare..... och de institutioner och myndigheter dessa kan tänkas vilja inrätta. Om vi inte gör detta eller offentligt kritiserar och ifrågasätter Bahá'í-trons högsta beslutande organ är vi förbundsbrytare.


Det har funnits bahá'íer som inte accepterat Shoghi Effendi och hävdat att han tog makten över tron och fick titeln Beskyddaren genom att förfalska 'Abdu'l-Bahás testamente


Bahá'í-tron är fantastiskt nog fortfarande den mest sammanhållna religionen. Över 6 miljoner människor bekänner sig till Bahá'í, och av dem är det inte mer än högst 150 personer som inte kan ställa upp på trosbekännelsen ovan.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kamal - 15 april 2013 13:06

The Principles of The Bahai Faith     The oneness of mankind – Mänsklighetens grundläggande enhet     Universal peace upheld by a world government – Internationell fred gnm en världsregering     Independent investigation of truth &n...

Av Kamal - 17 november 2012 17:51

Osjälviskhet och öppenhet leder till kunskap och förståelse och samförstånd Om vår bägare är full av själviskhet, finns där ingen plats för livets vatten. Det förhållandet att vi tror oss själva ha rätt och alla andra fel, är det största av alla hi...

Av Kamal - 28 maj 2009 08:02

För oss som gillar science fiction som inte är matiné är det glädjande att Kanal 5 äntligen visar fjärde säsongen av Battlestar Galactica. Avslutningen på tredje säsongen var minst sagt mystisk, med många frågor som tittarna måste få svar på Tyvärr g...

Av Kamal - 17 maj 2009 00:36

Laddade ner Neros pröva-på-i-30-dagar-version (trial version), och fann att installationsfilen innehöll  aggressiva virus. Man kan tycka att en så etablerad aktör som Nero – som sålt DVD- och CD-brännarprogram i många år – borde rensa det...

Av Kamal - 2 maj 2009 14:19

Var och en måste fritt och utan påverkan få söka efter sanningen.    Detta är en av bahá'í-trons hörnpelare. Den gäller visserligen i alla sammanhang, men inom bahá'í-rörelsen har friheten att ta reda på sanningen främst handlat om en process...

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards