Direktlänk till inlägg 14 oktober 2008

Mörkklädda cyklister utan lyse med livet som insats

Av Kamal - 14 oktober 2008 20:39

Den som är ute i trafiken i denna mörka årstid har säkert lagt märke till att cyklisterna saknar lyse. Om det är en på 200 cyklister som har ett cykellyse som fungerar så kan man avrunda till 0 procent. Det verkar obegripligt, men jag tror att jag kan bidra med en förklaring.


Cyklisterna rör sig snabbt i trafiken, svischar över vägen framför bilisterna i hög fart, mörka, osynliga, som om de tigger om att bli påkörda. I den s.k "kulturstaden" som jag bor är de dessutom klädda i svart eller mörkgrått. De är dessutom vuxna människor med ett beteende som våra barn snart tar efter.


Inga cykellysen, mörka kläder, inga reflexer, hög fart, stannar inte och ser efter innan de ska korsa en bilväg. Det är ett fullständigt livsfarligt beteende. Och ja, jag tycker att man har ett ansvar som vuxen. Barnen tar över de vuxnas beteende. Även vuxna tar över andra vuxnas beteende.


Varför uppträder nästan alla cyklister på detta sätt?


När jag var barn och tonåring så satt det, till skillnad från nu, ett cykellyse på cykeln när man köpte den. Lampan, inklusive baklyset, drevs med en dynamo som alstrade ström genom att ett hjul överst på dynamon fick snurra mot framdäcket medan man cyklade.


Ju fortare jag cyklade desto starkare lyste cykellampan. Ibland fick jag problem med att elsladden lossnade. Men man behövde inte vara tekniskt begåvad för att få fast den igen. Om glödlampan gick var det också enkelt att hitta en ny på affären eller bensinmacken och själv sätta dit den. Enkel teknik för alla!


Jag har inte hängt med i lagstiftningen på detta område. Är det så att cykellysen som drivs med dynamo har förbjudits? Är det därför som endast dessa batteridrivna "ficklampslysen" marknadsförs? När det gäller dessa drabbas den som är smart nog att köpa ett av sådana svårigheter att cykellyset blir liggande hemma utan att monteras på cykeln:


(1) De nya batteridrivna cykellysena är ganska svåra att montera. Olika märken ska sättas fast på olika sätt. Och cykelhandlarna vägrar ofta att montera ett lyse åt den kund som köper en cykel.


(2) De nya batteridrivna cykellysena går lätt sönder. Ni vet ju hur det är med de flesta ficklampor; en liten stöt och den slutar fungera. Cyklisten hamnar då i situationen att han/hon inte vet om han/hon ska köpa ett nytt eller försöka reparera det trasiga när tid finns. Resultatet är att det blir liggande hemma och att cyklisten kör utan lyse igen.


(3) Batterierna tar nästan slut på en gång i vårt kalla land. Det är inte alltid man har batterier hemma. För att spara på batterierna ska man ta in cykellyset när man inte cyklar. Har man monterat fästet på fel sätt eller helt enkelt köpt ett udda märke, så kan man inte enkelt dra loss lyset från fästet, utan måste ta hjälp av skruvmejseln för att få loss det.


Systemet med batteridrivna cykellysen fungerar inte. Och om det finns en lag på att lysena måste vara batteridrivna så fungerar inte heller lagen. Man kan inte ha regler som 199 av 200 medborgare inte vill eller kan ställa upp på. Vi borde åtminstone kräva att cykelförsäljarna måste montera på lyset utan extra kostnader. Om man köper en cykel så köper man en hel cykel, och till denna hör ett fungerande fram- och baklysen. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kamal - 15 april 2013 13:06

The Principles of The Bahai Faith     The oneness of mankind – Mänsklighetens grundläggande enhet     Universal peace upheld by a world government – Internationell fred gnm en världsregering     Independent investigation of truth &n...

Av Kamal - 17 november 2012 17:51

Osjälviskhet och öppenhet leder till kunskap och förståelse och samförstånd Om vår bägare är full av själviskhet, finns där ingen plats för livets vatten. Det förhållandet att vi tror oss själva ha rätt och alla andra fel, är det största av alla hi...

Av Kamal - 28 maj 2009 08:02

För oss som gillar science fiction som inte är matiné är det glädjande att Kanal 5 äntligen visar fjärde säsongen av Battlestar Galactica. Avslutningen på tredje säsongen var minst sagt mystisk, med många frågor som tittarna måste få svar på Tyvärr g...

Av Kamal - 17 maj 2009 00:36

Laddade ner Neros pröva-på-i-30-dagar-version (trial version), och fann att installationsfilen innehöll  aggressiva virus. Man kan tycka att en så etablerad aktör som Nero – som sålt DVD- och CD-brännarprogram i många år – borde rensa det...

Av Kamal - 2 maj 2009 14:19

Var och en måste fritt och utan påverkan få söka efter sanningen.    Detta är en av bahá'í-trons hörnpelare. Den gäller visserligen i alla sammanhang, men inom bahá'í-rörelsen har friheten att ta reda på sanningen främst handlat om en process...

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards