Direktlänk till inlägg 2 maj 2009

Att fritt få söka efter sanningen

Av Kamal - 2 maj 2009 14:19

Var och en måste fritt och utan påverkan få söka efter sanningen.


 Detta är en av bahá'í-trons hörnpelare. Den gäller visserligen i alla sammanhang, men inom bahá'í-rörelsen har friheten att ta reda på sanningen främst handlat om en process om att övertyga sig om att bahá'í är vår tids religion och att Bahá'u'lláh är vår tids förmedlare av Guds vilja. I standardverket  Bahá'u'lláh och Den Nya Tidsåldern av J.E Esslemont beskrivs det skeende som leder till sanningen så här:


 "Bahá'u'lláh ålägger alla Sina anhängare rättvisa och förklarar den som: —Människans frihet från vidskepelse och efterapning, så att hon med enhetens öga 'kan skönja Guds Manifestationer och granska alla uppgifter med genomträngande blick' — Words of Wisdom. Det är nödvändigt, att varje människa själv bör se och göra klart för sig Guds härlighet uppenbarad i Bahá'u'lláhs gestalt, annars skulle bahá'í-tron för henne er endast bli ett namn utan mening. (...) Den som vill bli bahá'í måste vara en oförfärad sökare efter sanning, men han bör inte begränsa sitt sökande till det materiella planet. Hans andliga lika väl som hans fysiska uppfattningsförmåga bör vara skärpt. Han bör använda all den begåvning Gud har gett honom för att nå sanningen och inte tro på någonting utan välgrundade och tillräckliga skäl. Om hans hjärta är rent och hans sinne fritt från fördomar, kommer den gudomliga härligheten i vilken gestalt den än må bli uppenbarad. Bahá'u'lláh förklarar vidare:

'Människan bör känna sig själv och veta vad som leder till upphöjdhet eller till förnedring, till skam eller till ära, till rikedom eller till fattigdom.' — Tablet of Tarazat.

– 'All kunskaps källa är kännedomen om Gud, prisad vare Hans härlighet, och denna kan inte vinnas utom genom kännedomen om Hans gudomliga Manifestation.' Words of Wisdom .

Manifestationen är den fulifcomliga människan, mänsklighetens höga föredöme, den mest utsökta frukten på mänsklighetens träd. Innan vi lärt  känna Honom, vet vi inte av våra slumrande möjligheter."

Bahá'u'lláh och Den Nya Tidsåldern ss 87 - 88.


Men vad är en "andlig uppfattningsförmåga" egentligen? Europa är den kontinent som har den största andelen ateister och därmed även den lägsta andelen bahá'í-troende. Sverige ligger överst på listan över andelen agnostiker/ateister. Med 46 % av befolkningen har Sverige den största andelen ateister i världen. Ytterligare 35 % säger att "de inte vet vad de ska tro, men i alla fall någon slags kraft eller nåt." De resterande 19 procenten är monoteister, dvs de tror på att det finns en enda Gud. Dessa kan indelas i 15 procent ktistna och 4 procent muslimer. Andelen judar i Sverige kan uppskattas till 0,10 - 0,15 procent. Andelen bahá'í-troende ärförsvinnande liten. Idag finns det drygt 900 bahá'í-troende i Sverige, vilket är 0,01 procent av 9 miljoner invånare. Mer än två tredjedelar av dessa är tredje- eller fjärdegenerationens bahá'íer.


Antalet svenskar som inte har fötts in i religionen (som t.ex de bahá'íer som förföljts på grund av sin tro i Iran och kommit som flyktingar till Sverige), utan upptäckt den som tonåring eller vuxen är mycket litet. Är det ens 100 personer? Det är svårt att få fram sådana uppgifter trots att Svenska Bahá'í-samfundet vet exakt hur många bahá'íer som bor i varje kommun i Sverige. De har t.o.m koll på hur många som uppehåller sig tillfälligt i de svenska städerna eftersom dessa vanligen är studerande och inskrivna vid universitet och högskolor. Svenska Bahá'í-samfundet har ingen skyldighet att redovisa antalet medlemmar, och det gör de inte heller. Det är förmodligen också så att majoriteten av de bahá'í-troende i Sverige inte har en aning om hur många de är. De kan därför inte bedöma om det går framåt eller bakåt för bahá'í-tron i Sverige. De får däremot ta del av alla positiva nyheter, som att bahá'í-samfunden i Stor-Stockholm omvandlats till "kluster" med utökad handlingsförmåga, eller att så och så många har avverkat samfundets studiecirklar eller driver undervisning riktad till barn i 7 - 12-årsåldern.


Om vi går tillbaka till början av denna blogg ser vi att det finns ett antal frågor att ställa. Kan en 12-åring som deltar i bahá'í-samfundets undervisning en gång i veckan "fritt och utan påverkan" komma fram till sanningen?  Och hur ska man tolka detta att det sedan 1900-talets början blir allt färre som tror på en Gud, och därmed också allt färre med "andlig uppfattningsförmåga" – något man måste ha för att komma fram till att Bahá'u'lláh är den senaste i en rad budbärare från Gud. Eller är det kanske lättare att erkänna Bahá'u'lláh om man är agnostiker och har hittat och accepterat den tämligen genomtänktaoch handfasta planen för morgondagens värld?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kamal - 15 april 2013 13:06

The Principles of The Bahai Faith     The oneness of mankind – Mänsklighetens grundläggande enhet     Universal peace upheld by a world government – Internationell fred gnm en världsregering     Independent investigation of truth &n...

Av Kamal - 17 november 2012 17:51

Osjälviskhet och öppenhet leder till kunskap och förståelse och samförstånd Om vår bägare är full av själviskhet, finns där ingen plats för livets vatten. Det förhållandet att vi tror oss själva ha rätt och alla andra fel, är det största av alla hi...

Av Kamal - 28 maj 2009 08:02

För oss som gillar science fiction som inte är matiné är det glädjande att Kanal 5 äntligen visar fjärde säsongen av Battlestar Galactica. Avslutningen på tredje säsongen var minst sagt mystisk, med många frågor som tittarna måste få svar på Tyvärr g...

Av Kamal - 17 maj 2009 00:36

Laddade ner Neros pröva-på-i-30-dagar-version (trial version), och fann att installationsfilen innehöll  aggressiva virus. Man kan tycka att en så etablerad aktör som Nero – som sålt DVD- och CD-brännarprogram i många år – borde rensa det...

Av Kamal - 3 februari 2009 14:01

Detta är ett exempel på hur en forntida text kunde vara en kristen sekts allra hemligaste hemlighet. Den är som alltid i sådana här fall så kryptisk att den som har tolkningsföreträde blir en maktfaktor i sekten. I en parallellvärld kan det vara ...

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frĺgor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards