Alla inlägg den 1 juli 2007

Av Kamal - 1 juli 2007 23:32

Jag har en god vän. Hon har lånat en del av all den baha'i-litteratur jag har hemma och lärt sig ganska mycket om ämnet. Hon har dock inte tagit steget och blivit baha'i.


Hon respekterar nog alla religioner för mycket för att kunna ta ställning för en.


Hon är också en Wikipedia-fantast. Hon har skrivit många, många artiklar om allt möjligt på Internets digitala uppslagsverk Wikipedia, där det är Internet-användarna som bygger lexikonet genom att skriva om sådant de har kunskaper om. I och med att Wikipedia har vuxit på alla språk har det också kommit att hamna allt högre upp på de listor som genereras av sökmotorer som Google. Söker man på Bahá'u'lláh kommer Wikipedias artikel ofta högre upp än Universella Rättvisans Hus och de Nationella Andliga Rådens artiklar om Bahá'u'lláh.


Min vän har engagerat sig starkt i att någon högt upp i den svenska Wikipedia-strukturen slängt in en bild som påstås föreställa Bahá'u'lláh som illustration till den undermåliga artikeln om Bahá'u'lláh. Som bekant ska Han endast beskådas i gravhelgedomen i samband med pilgrimsfärderna. Hon har debatterat med en person som går under pseudonymen Thuresson och som är någonting som heter administratör respektive byråkrat på Wikipedia.


Denne Thuresson har svarat att Wikipedia inte låter sig censureras av religiösa anhängare. Därefter har varken han eller någon annan besvarat en enda fråga från min vän. Hon har argumenterat att Wikipedia ju böjt sig för Islam genom att inte visar några målningar eller teckningar på Muhammed. Hon har påpekat att Wikipedia på engelska och många andra språk har valt att placera bilden längst ned i artikel försedd med dels varningstext och dels en upplysande text om bildförbudet.


Nyligen tog hon mod till sig och placerade bilden sist enligt anvisningar från Internationella Wikimedia (en slags bildbyrå som tillhör Wikipedia). Det tog bara några minuter och så fick hon sitt straff. Hon får inte skriva mer eftersom hon är för engagerad. Hon har alltså vädjat i månader om att få någon form av information i ärendet. Inget svar. När hon sedan flyttar bilden reagerar Wikipedias höjdare plötsligt blixtsnabbt.


Visst är Wikipedia gratis till skillnad från Nationalencyklopedin. Men det finns inga garantier för att det som står i Wikipedias artiklar är sant. Det finns ingen ansvarig utgivare. Ingen utom den innersta cirkeln vet hur organisationen och hierarkin ser ut. Hela ledarskiktet skyddas av anonymitet, och de kan stänga av olika skribenter efter behag.

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards