Alla inlägg den 10 juni 2007

Av Kamal - 10 juni 2007 15:04

FÖRVISAD TILL BAGHDAD


Bahá'u'lláh anlände till Baghdad i Mars år 1853. Hans fysiska styrka var tillfälligt på grund av fängelsevistelsen i Teheran försvagad. En flyktig iakttagare kunde ha tagit Honom for en man som närmade sig slutet. Irans hov och prästerskap var också övertygade om att Bahá'u'lláh var dömd till tidig död och glömska. Men Han överlevde alla de svårigheter Han utsattes för, och så snart Han återhämtat sig efter den hårda fångenskapen och den plågsamma resan, stod Han upp för att

åter samla och vederkvicka Bábs hemsökta och splittrade samfund. Det var det beslut Han kommit fram till, nedbruten av de tunga kedjorna i Teherans stinkande underjordiska fängelsehåla.


"Natt och dag", säger Han oss, "under inspärrningen i denna fängelsehåla grubblade Vi över babiemas handlingar, tillstånd och uppförande och undrade vad som kunde ha föranlett ett så högsint, så ädelt och så intelligent folk att begå en så dumdristig och avskyvärd handling mot shahens person. Därpå beslöt Denne förorättade att, efter frigivningen från fängelset, framträda och med yttersta kraft gripa sig an med uppgiften att väcka detta folk till ett nytt liv.

En natt hördes i en dröm dessa upphöjda ord från alla håll: 'Sannerligen, Vi skall göra Dig segerrik genom Dig själv och genom Din Penna. Sörj icke över det som har vederfarits Dig, frukta ej heller ty Du är i säkerhet. Inom kort skall Gud uppväcka jordens skatter - människor som skall hjälpa Dig genom Dig själv och genom Ditt namn, varmed Gud har återupplivat deras hjärtan, som ar erkänt Honom."

Bahá'u'lláh och Den Nya Tidsåldern, s 40-41



Det som fanns kvar av babirörelsen befann sig verkligen i ett eländigt tillstånd. Bedövade av de dråpslag som tilldelades dem av en vaksam och obarmhärtig fiende och söndrade av inre stridigheter, kunde de för ögonblicket inte urskilja Bahá'u'lláhs hjälpande hand. Ändå var Han, vän och fiende ovetande, förvaringsplats för Gudomlig uppenbarelse, Guds ställföreträdare på jorden


HAVLBRODERN MÍRZÁ YAHYÁS ORÄTTMÄTIGA ANSPRÅK


Báb hade klart och med ett mycket uttrycksfullt språk förutsagt den nära ankomsten av Honom som Gud Skall Låta Uppenbara, den Världsunderisare som skulle fostra och vägleda mänskligheten på" Dagarnas Dag'. Många äventyrare gjorde vid denna tid anspråk på den ställningen. På så vis blev en del av babierna uppdelade i talrika grupper, som var och en stödde en av dessa självutnämnda messias. Babi-samfundets formelle ledare, Bahá'u'lláhs halvbror, Mírzá Yahyá, betitlad Subh-i-Azal eller Evighetens Morgon, var oförmögen att ta itu med de sönderslitande krafterna. Han saknade mod. När Bahá'u'lláh stått inför fienden med lugn stvrka, hade Azal befunnit sig på flykt för att försöka rädda sitt eget liv. Medan Bahá'u'lláh hade varit kedjad, hade Azal förklädd strövat omkring på landsbygden. Klädd som en dervisch anlände han till Baghdad strax efter Bahá'u'lláh ankomst utan att ha rört ett finger till Trons försvar. Det var Bahá'u'lláh som hade utsatt sig för hovets och prästerskapets vrede.


Allteftersom konflikterna växte och klyftorna vidgades, allteftersom grundlösa anspråk framfördes alltmer högljutt, sjönk babi-samfundets förhoppningar lägre och lägre. Och ändå fanns bland babierna, i samma lidande som de utstod, den fortfarande okända person, den som utlovats dem av Báb, Den som skulle omvandla deras olycka till ära, deras svaghet till överväldigande styrka.


Knappt hade Bahá'u'lláh hunnit påbörja uppgiften att rädda babierna ur deras egensinnighet förrän Subh-i-Azal, sporrad av några själviska individer som valt att använda denna redan misskrediterade person för sina egna lömska syften, började stå i vägen för Bahá'u'lláhs välvilliga ledning. Så våldsamt blev motståndet under ledning av Azal, att Bahá'u'lláh beslöt att dra sig tillbaka från stridsplatsen. Han ville inte på något som helst sätt bidra till de stridigheter som pågick inom babi-samfundet. En morgon var Bahá'u'lláh försvunnen. Han hade sökt sig en hemvist i Kurdistans bergstrakter. Sådan avskildhet från människors sällskap har alltid förekommit i Guds Uppenbarares liv. Moses gick ut i Sinai-Öknen. Buddha sökte sig till Indiens ödsliga trakter. Kristus genomströvade vildmarken. Muhammed vandrade över Arabiens soldränkta kullar.


Bahá'u'lláhs självpåtagna förvisning var en prövning. Om Han var den ende ledsagaren med förmåga att visa babierna den rätta vägen, den Ende som kunde återskänka dem deras inre frid, deras vision, deras lugn, deras tro och beslutsamhet, skulle tidens gång och Hans frånvaro slutgiltigt visa det. Och tiden gav sitt otvetydiga svar.


BAHÁ'U'LLÁH ÅTERVÄNDER TILL BAGDHAD


Gradvis spred sig ryktet om Bahá'u'lláh i Sulaymániyyih-trakten. Ingen i grannskapet kände till Hans identitet, men alla fångades av Hans godhet och visdom. En del tog Honom för en anhängare av en Sufi-orden. Han var känd under namnet Darvish Muhammed. Cirkeln vidgades och även i Bagdad fick man höra om den vise eremiten som framträtt i de bergiga områdena i norr. Man talade om Hans kunskap, mildhet, fromhet och förvånande skarpsinne. Berövade Bahá'u'lláhs råd och nedsjunkna i konflikternas och oenighetens träsk, längtade babierna efter Hans ledning, men utan att veta var de skulle söka Honom. När några av dem hörde talas om den vise mannen i Sulaymániyyih, urskiljde de genast bakom den slöjan Bahá'u'lláh själv och skickade ut sändebud för att finna Honom och ödmjukt be Honom om att komma tillbaka. Bahá'u'lláh blev förvånad över att se dem, men Han visste att Han var tvungen att besvara kallelsen. Detta var Guds röst. Försynens plan. Tiden hade visat Hans oumbärlighet för Bábs samfund.


Den 19 Mars 1856 återvände Bahá'u'lláh till Baghdad. Hans frånvaro hade varat i hela två år, och inte minst Hans son, 'Abdu'l-Bahá, hade saknat sin älskade Far så att saknaden nästan slitit sönder hans hjärta. Bahá'u'lláh makt, Hans ord och Hans myndighet välkomnades nu med glädje av de förtvivlade babierna. De hade under de två åren gått igenom en svår skärseld och slutligen lärt sin läxa i motgångarnas skola.


Oppositionen mot Bahá'u'lláh fanns visserligen kvar i vissa kretsar, men den hade krympt betydligt. Mírzá Yahyá, dvs. Bahá'u'lláhs utnyttjade halvbror Azal, en man med svag vilja, upphöjdes fortfarande av en handfull ärelystna och egoistiska män som ville ha Azal som marionettledare. Bábierna hade emellertid lärt känna dem för vad de var och tog nu avstånd ifrån dem. Bahá'u'lláh själv gjorde allt som stod i Hans makt för att skydda sin yngre halvbror mot konspiratörernas makthungriga planer, men Azal var av en lägre natur. Han ignorerade de goda råd han fick av Bahá'u'lláh, som var hans sanna vän, och blev mer och mer indragen i intriger som inte ledde någon vart.


Hittills hade de som trodde på Báb kommit från shiia-sekten av islam. Nu, under Bahá'u'lláh ledning, kom även personer med annan religiös bakgrund för att ansluta sig. Bahá'u'lláh vederkvickte babiernas förtvinade liv. Bahá'u'lláh förbjöd våldshandlingar och babierna uppmanades att inte med våld motsätta sig något intrång på deras rättigheter. Därigenom hejdade Han den ström av laglöshet som vid en tidspunkt allvarligt hade hotet babi-samfundets integritet. Genom sin karisma, myndighet och visdom kunde Bahá'u'lláh genom Sin Gudomliga ledning återföra babierna till ett ädelt liv, präglat av harmoni och frid -- det slags liv Báb hade undervisat om under de alltför få år Han getts tillfälle till detta. Återigen levde de med tillit i sina hjärtan och deras gärningar bekräftade den tro de bar.


Under åren i Baghdad uppenbarade Bahá'u'lláh tre av sina mest kända skrifter: "Förborgade Ord"," De sju dalarna" och "Kitáb-i-Aqdas" eller "Vishetens Bok".




Av Kamal - 10 juni 2007 10:11

Bahá'í-trons Lotustempel i New Delhi visas härovan.


Mashriqu'l-Adhkár - Gryningsplatser till Guds Lov - Tillbedjans Hus


Bahá'u'lláh efterlämnade föreskrifter om att tempel för tillbedjan skulle byggas av Hans anhängare i varje land och stad. Dessa tempel gav Han namnet ""Mashriqu'l-Adhkár", vilket betyder "Gryningsplats till Guds lov". Idag kallar bahá'íerna dem för "Tillbedjans Hus", eller helt enkelt för Bahá'í-tempel. Tillbedjans Hus är kanske ett bättre namn eftersom helgedomarna står öppna för människor av alla trosinriktningar. Det är p.g.a öppenheten som alla Tillbedjans Hus har nio ingångar, och det är inte ovanligt att människor med olika religioner gifter sig i dessa tempel.


Mashriqu'l-Adhkár ska vara en niosidig byggnad krönt med en kupol och så vacker som möjligt i konstruktion och utförande. Helgedomen ska ligga i en stor trädgård prydd med fontäner, träd och blommor, omgiven av ett antal tillhörande byggnader avsedda för undervisnings-, välgörenhets- vetenskapliga, kulturella och sociala ändamål så att känslan av närhet till Gud alltid är nära förbunden med vördnadsfull glädje över naturens och konstens skönhet och med praktiskt arbete för förbättring av sociala förhållanden. Inget av de åtta tempel som hittills uppförts har ännu byggts ut i en sådan omfattning.


Ett Bahá'í Tillbedjans hus, är benämningen för ett ställe för gudsdyrkan, eller tempel, för de Bahá'í-tron. Religionens trossystem föreställer sig Tillbedjans hus som omgivet av ett antal tillhörande byggnader tillägnade sociala, humanitära, utbildande, och vetenskapliga ändamål, ehuru ingen har ännu byggts ut i en sådan omfattning. Det första stora Tillbedjans Hus byggdes i Ishqabád i Ryssland 1908, men finns inte längre kvar efter en jordbävning 1962. Under sitt besök i USA 1912 lade Bahá'u'lláhs son 'Abdu'l-Bahá den första stenen inför byggnationen av det andra Mashriqu'l-Adhkár i Wilmette vid Lake Michigan, norr om Chicago. Detta första s.k gryningstempel stod klart 1953. Sedan dess har kontientala Bahá'í-tempel uppförts i Kampala, Uganda (1961), i Sydney, Austarlien (1961), i Langehaim nära Frankfurt i Tyskland (1964), i Panama City (1972), i Apia på Västra Samoa (1984), Lotustemplet i Bahapur i New Delhi i Indien (1986). Just nu pågår konstruktionen av ett Tillbedjans hus i Santiago, Chile.


'Abdu'l-Bahá skriver:

Byggnadens mysterium är stort och kan ännu ej avslöjas, men dess uppförande är det angelägnaste företaget i dag. Mashriqu'l-Adhkár har viktiga sidobyggnader, som räknas till grundinstitutionerna. Dessa är skola för föräldralösa barn, sjukhus och appotek för de fattiga, hem för dem är oförmögna att sköta sig själva, högskola för vetenskaplig utbildning och härbärge. I varje stad skall ett stort Mashriqu'l-Adhkár byggas efter detta system. I Mashriqu'l-Adhkár kommer gudstjänster att hållas varje morgon. Det komrmer inte att finnas någon orgel i templet. I närbelägna byggnaderkommer fester, gudstjänster, konvent, offentliga möten och andliga sammnnkomstnster att hållas, men i templet skall sången vara utan ackompanjemang.



Bahá'í-samfund äger flera markegendomar där Tillbedjans hus ska uppföras i takt med att tron växer och utvecklas ytterligare. Tillbedjans Hus ska vara öppna för allmänheten och vara speciellt reserverade för gudsdyrkan. Präster och renodlade gudstjänster med musik är förbjudna. Däremot är det tänkt att andliga samlingar med läsning ur de heliga skrifterna ska genomföras varje morgon.


Tanken är att varje stad på jorden ska ha ett Tillbedjans hus i framtiden, och att religiösa bahá'í-fester ska kunna hållas i någon av de sidobyggnader som hör till templen. Idag hålls de flesta bahá'í-möten i de troendes hem eller i lokaler som hyrts.


Än så länge är det Internationella Bahá'í-samfundets resurser begränsade. Två platser intar en särställning när det gäller kommande byggen – dels i Iran, som är trons ursprungsland, dels på berget Karmel i Israel bland de andra heliga byggnaderna där. När det gäller Iran är upprättande av bahá'í-byggnader förbjudet. På Karmel markerar en pelare var Mashriqu'l-Adhkár ska byggas, men den Israeliska regeringen kan inte tillåta ett bygge då den färdiga helgedomen skulle störa radar och säkerheten vad gäller flygtrafik.


I övrigt pekade följande städer ut av Universella Rättvisans Hus 1963 (observera att inget tempel planeras i Indien, USA (exklusive Alaska), Iran, Vietnam, Kenya och Bolivia, vilka är de sex länder i världen som har flest bahá'íer):


Anchorage, Alaska
Buenos Aires, Argentina
Rom, Italy
Wien, Austria
Kingston Österrike
La Paz, Bolivia
Tokyo, Japan
Rio de Janeiro, Brasilien
Benghazi, Libyen
London, Storbritannien
Mexico City, Mexico
Yangon, Myanmar (Burma)
Meknes, Marocko

Toronto, Canada
Auckland, Nya Zeeland
Managua, Nicaragua
Bogotá, Colombia
Oslo, Noge
San José, Costa Rica
Karachi, Pakistan
Santo Domingo, Dominikanska Republiken
Asunción, Paraguay
Quito, Ecuador
Kairo, Egypten

Lima, Peru
San Salvador, El Salvador
Johannesburg, Sydafrika
Suva, Fidji

Madrid, Spanien

Paris, Frankrike

Stockholm, Sverige
Guatemala City, Guatemala
Bern, Schweiz
Port-au-Prince, Haiti
Tunis, Tunisien

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frĺgor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards