Direktlänk till inlägg 17 juni 2007

Vad önskar Gud? Upplysta själar eller duktiga admimistratörer?

Av Kamal - 17 juni 2007 14:11

KRITIKEN MOT BAHA'I


Ni som är baha’ier, eller är intresserade av denna religion, och som surfat en del på Internet för att inhämta information, har säkert också stött på en del negativ kritik mot Baha’i. En sajt är FBI, som står för Forum for Baha’i Investigations (FBI)Här finns bl.a artiklar från många baha'ier som hoppat av efter många år som medlemmar, samt från baha'ier som fötts in i religionen och hoppat av i vuxen ålder. På FBI-sajten skriver även en del människor som blivit bannlysta och uteslutna från Baha'i efter att ha framfört kritik, och i vissa fall efter att de som bestämmer längre upp i Bahais hierarkiska struktur fått för sig att enskilda medlemmar är ”inre fiender” och därefter uteslutit dessa inbillade eller verkliga fiender efter att ha låtit deras vänner i det lokala baha’i-samfundet spionera på dem en tid.

Det är rörande och skrämmande vittnesbörd man får ta del av. Och jag tvivlar inte ett ögonblick på att dessa människor talar sanning. Det finns många vittnesbörd, alltför många för att avfärda dem. Och det finns ett mönster i klagomålen, nämligen att så mycket av den enskilde baha'ierns tid går åt till administration och materialistiska göromål att det inte finns något utrymme för andlig utveckling.


FÖR LITE SJÄL, FÖR MYCKET BYRÅKRATI

Att det är så kan vem som helst förvissa sig om genom att läsa vilken baha’i-broschyr som helst. Omkring 40 procent av innehållet i dessa broschyrer handlar hur världssamfundet ska organiseras och om hur mänskligheten ska komma dit. Ytterligare 40 procent beskriver Baha’is historia och religionsgrundarna Bábs och Bahá’u’lláhs liv – enligt Baha’is historieskrivning. Religionsforskningen har en något annorlunda bild av vad som egentligen hände mellan 1844 och 1921 .En tiondel av baha’i-broschyrerna handlar om det andliga och livet efter döden. Och när det gäller det andliga livet saknar Baha’i egentliga gudstjänster. Religionsgrundarna Báb och Bahá’u’lláh var benhårda på den punkten att den enskilde troende ska tala med och Gud direkt, i ensamhet. Det ska inte finnas några präster, biskopar. heliga män, ayatollor eller kyrkor mellan den enskilde troende och Gud. Den troende ska heller inte bekänna sina fel och be om förlåtelse hos någon annan än Gud (om det nu inte handlar om att man gjort någon medmänniska illa).

Samtidigt säger Gud genom Bahá'u'lláh att den nuvarande världsordningen är på väg att rasa samman, och att ett nytt och underbart världssamhälle ska byggas i dess ställe. Hur våldsam katastrofen blir och hur fort det går att bygga ett mycket bättre samhälle beror på mänskligheten själv. Därför sliter världens knappt sju miljoner baha’ier med att bygga upp institutioner och organ som kan ta över när den nuvarande sjuka samhällsordningen kollapsat. Arbetet med detta sker till skillnad från den andliga sidan av Baha'i enligt ett mycket hierarkiskt system: Universella Rättvisans Hus i Haifa, som är det högsta organet gör upp detaljerade femårsplaner som de Nationella Andliga Råden och de Lokala Andliga Råden har att följa till punkt och pricka. För att se till att allt fungerar finns kontinentala och nationella rådgivare och andra organ för kontroll.


CENSUR, BANNLYSNING, UTESLUTNING...

En artikel som ursprungligen publicerades is http://www.csj.org/Cultic Studies Journal,Volume 18, pp.109-140, inleds med följande abstact eller sammanfattning:

Sammanfattning: Baha'i-tron, som är mest känd för sina liberala sociala lärosatser och sin tolerans gentemot andra religioner, har en auktoritär ledarstruktur som förorsakat en betydande besvikelse bland anhängarna. På grund av religionens betoning på begreppet enhet, finns en betydande osäkerhet för att medlemmar ska ge uttryck för meningsskiljaktigheter och en rädsla för inre fiender. Konformiteten har upprätthållits genom straffåtgärder, uteslutning, och bannlysning. Informationen kontrolleras genom ett censursystem. Trots att religionens styrs av valda institutioner, hålls valen inte öppet inför valmanskåren. Dessutom anses det högsta styrande organet, Universal House of Justice, vara ofelbara. När Internet började växa enormt som ny informationskanal under 1990-talet försvagades baha’i-administrationens informationskontroll. Trons ledarskikt hotade och bestraffade då de liberala intellektuella baha'ier som uttryckte sina åsikter på Internet-forum och e-postlistor.

Artikeln frikänner Baha'i från att använda sekt- eller kultliknande kontrollmetoder. Kritiken handlar i huvudsak om människor som vill utöva den andliga sidan av Baha'i, och gärna tillsammans med sina trosfränder i stället för ensamma i sina kammare, i stället får så många uppdrag som går ut planering, administration, utbildning, undervisning och matlagning till alla 19-dagsfester att det aldrig finns något utrymme för gemensamma andliga manifestationer. Det är också detta materialistiska slavande i administrationens tjänst som fått människor att hoppa av – samtidigt fortsätter både avhoppare och uteslyna att tro på Baha’is andliga grund.

Nu, år 2007, kan man konstatera att Universella Rättvisans Hus inte haft någon chans mot Internet när det gäller att strypa och tillrättalägga informationen. Vem som helst har möjlighet att anonymt kritisera aspekter av Baha’i-tron, så länge man inte försöker nå ut med denna kritik via någon av Baha’i-samfundets egna webb-portaler. Och det måste ju vara bra. Meningen med tron måste väl vara att utvecklade själar ska stiga upp mot Gud när kroppen dör, inte att Gud ska få en massa duktiga byråkrater i Sin himmel.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kamal - 15 april 2013 13:06

The Principles of The Bahai Faith     The oneness of mankind – Mänsklighetens grundläggande enhet     Universal peace upheld by a world government – Internationell fred gnm en världsregering     Independent investigation of truth &n...

Av Kamal - 17 november 2012 17:51

Osjälviskhet och öppenhet leder till kunskap och förståelse och samförstånd Om vår bägare är full av själviskhet, finns där ingen plats för livets vatten. Det förhållandet att vi tror oss själva ha rätt och alla andra fel, är det största av alla hi...

Av Kamal - 28 maj 2009 08:02

För oss som gillar science fiction som inte är matiné är det glädjande att Kanal 5 äntligen visar fjärde säsongen av Battlestar Galactica. Avslutningen på tredje säsongen var minst sagt mystisk, med många frågor som tittarna måste få svar på Tyvärr g...

Av Kamal - 17 maj 2009 00:36

Laddade ner Neros pröva-på-i-30-dagar-version (trial version), och fann att installationsfilen innehöll  aggressiva virus. Man kan tycka att en så etablerad aktör som Nero – som sålt DVD- och CD-brännarprogram i många år – borde rensa det...

Av Kamal - 2 maj 2009 14:19

Var och en måste fritt och utan påverkan få söka efter sanningen.    Detta är en av bahá'í-trons hörnpelare. Den gäller visserligen i alla sammanhang, men inom bahá'í-rörelsen har friheten att ta reda på sanningen främst handlat om en process...

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards