Direktlänk till inlägg 21 juni 2007

Bögen är förvirrad, men pedofilen och sexköparen är ond

Av Kamal - 21 juni 2007 02:49

Jag hittade följande resonemang i en kommentar till bloggen Frukter Från Den Eviga Trädgårdens Utkanter som finns på


http://sapientia.bloggtopp.com


Jag måste erkänna att det faktiskt låter faktiskt vettigt att Gud och Bahá'u'lláh måste se strängare på sexuellt utnyttjande av barn och trafficking (sexuell människohandel) än på kärleksförhållanden mellan två vuxna män eller mellan två vuxna kvinnor.


Det är fullt möjligt att § 107 i Bahá'u'lláhs lagbok Kitáb-i-Aqdas handlar om ett starkt fördömande av vuxna mäns sexuella utnyttjande av minderåriga, och inte alls om homosexualitet som Shoghi Effendi, Universella Rättvisans Hus och i stort sett hela Baha'i-rörelsen har tolkat § 107 som. (Jag förstår att signaturen Sapientia vill vara anonym). Alltså: pedofilbrott är oförlåtlig ondska medan homosexualitet är regleras av en helt annan paragraf i Kitáb-i-Aqdas, nämligen den som säger att endast en man och en kvinna som är gifta med varandra får ha sex -- så tolkar jag Bahá'u'lláhs uppenbarelse av Guds vilja.


Så här ser kommentaren på Sapientias blogg ut:



"Med tanke på lagarna i Kitáb-i-Aqdas (”The Most Holy Book”, som skrevs av Bahá’u'lláh i Akká 1873 och som är en slags sammanfattning efter två decennier som Gudsmanifestation) vore det kanske bäst att översätta boken från originalspråket arabiska och inte från den engelska översättningen.

Jag tänker bl.a på § 107 som på engelska lyder “We shrink, for very shame, from treating of the subject of boys”, och som av den överväldigande majoriteten baha’ier tolkats som ett förbud mot homosexualitet.

Det är säkert så att Bahá’u'lláh avvisar sexuella eller kärleksrelationer mellan två vuxna människor av samma kön. Men det anser jag att Han indirekt gör i den paragraf som stadgar att samlag endast får förekomma mellan gifta. Paragraf 107 handlar om betydligt allvarligare saker. Bahá’u'lláh skriver “boys”, och då avser Han hur minderåriga pojkar och även flickor utnyttjas. Det är självklart, som jag ser det, att Bahá’u'lláh, som var långt före sin tid på alla områden, tar till kraftspråk när det gäller att skydda de svagare (barnen, kvinnorna) mot de starkares (männens) övergrepp. Då, nu och i all framtid.

Orden “homosexuell” och “heterosexuell” eller några egentliga motsvarigheter existerade inte på arabiska på 1870-talet enligt religionsforskaren R. Jackson Armstrong-Ingram. Han påpekar att på Bahá’u'lláhs tid användes i den muslimska världen sedan länge beteckningarna zina och liwat. Det är begrepp som har att göra med penetration utförd av någon som är ogift respektive gift, och endast män penetrerar. På 1800-talet existerade i bl.a det alltmer dekadenta Osmanska riket en form av horhus där minderåriga pojkar eller flickor utklädda till pojkar bjöds ut för sexuella tjänster. Bahá’u'lláh hade bott i Konstantinopel, en storstad där detta fruktansvärda försiggick, något så vedervärdigt, människoföraktande och Gudsvidrigt att Han inte förmår skriva mer detaljerat än Han gör i Kitáb-i-Aqdas. Men det är enligt min, och Armstrong-Ingrams med fleras mening att Bahá’u'lláhs § 107 handlar om ett oerhört starkt förbud för män mot att utnyttja prostituerade, och då i synnerhet barn (i båda fallen lagar vi har i Sverige idag).

Givetvis måste Gud, genom Bahá’u'lláh, betrakta våldtäkter på barn och sexhandel som någonting mycket värre än sex mellan två vuxna människor av samma kön.

Detta är bara ett exempel på hur noggrann man måste vara i översättningen av Kitáb-i-Aqdas, och att den bör översättas till svenska från arabiska och inte från engelska (som danskarna har gjort). När du skriver “vi” förmodar jag att du syftar på Sveriges Nationella Andliga Råd. Det är de som måste ta beslut om en översättning av Trons lagsamling. Om en fond inrättas till översättningen av Kitáb-i-Aqdas är jag säker på att Sveriges baha’ier kommer att fylla fonden med råge. Det är en bok som i likhet med Baha’iböner måste finnas i svenska baha’iers hem."



Ett påpekande när det gäller homosexualiteten är Bahá'u'lláhs och 'Abdu'l-Bahás starka uppmaning att vetenskap och religion måste vara i balans, precis som en fågel måste ha lika starka och utvecklade vingar för att kunna flyga. Och när det gäller homosexualiteten är vetenskapen långt ifrån att förstå dess orsaker, medan företeelsen omgärdas av mycket vidskepelse. Framtiden måste frambringa en flygduglig fågel även när det gäller detta ämne.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kamal - 15 april 2013 13:06

The Principles of The Bahai Faith     The oneness of mankind – Mänsklighetens grundläggande enhet     Universal peace upheld by a world government – Internationell fred gnm en världsregering     Independent investigation of truth &n...

Av Kamal - 17 november 2012 17:51

Osjälviskhet och öppenhet leder till kunskap och förståelse och samförstånd Om vår bägare är full av själviskhet, finns där ingen plats för livets vatten. Det förhållandet att vi tror oss själva ha rätt och alla andra fel, är det största av alla hi...

Av Kamal - 28 maj 2009 08:02

För oss som gillar science fiction som inte är matiné är det glädjande att Kanal 5 äntligen visar fjärde säsongen av Battlestar Galactica. Avslutningen på tredje säsongen var minst sagt mystisk, med många frågor som tittarna måste få svar på Tyvärr g...

Av Kamal - 17 maj 2009 00:36

Laddade ner Neros pröva-på-i-30-dagar-version (trial version), och fann att installationsfilen innehöll  aggressiva virus. Man kan tycka att en så etablerad aktör som Nero – som sålt DVD- och CD-brännarprogram i många år – borde rensa det...

Av Kamal - 2 maj 2009 14:19

Var och en måste fritt och utan påverkan få söka efter sanningen.    Detta är en av bahá'í-trons hörnpelare. Den gäller visserligen i alla sammanhang, men inom bahá'í-rörelsen har friheten att ta reda på sanningen främst handlat om en process...

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards