Direktlänk till inlägg 21 juni 2007

Värdet av gemenskap

Av Kamal - 21 juni 2007 11:23

Idag är det den 17 dagen i den femte månaden (Ljus) år 164 enligt Bábs tideräkning. Det är den 21 juni år 2007. För några timmar sedan -- dvs. kl. 02 i natt -- kom min son instormande. Han hade egentligen gått och lagt sig, men juni månad här uppe i norra Skandinavien gör både barn och hundar och katter halvtokiga. De kan inte förstå att det plötsligt är ljust dygnet runt. De vill inte sova. De stiger upp mitt i natten och rusar omkring på gräsmattan. Bábs månad Ljus är verkligen ljus i trakterna av den norra Polcirkeln.
 
Báb lade stor vikt vid den kalender Han konstruerade och som är baserad på de heliga talen 9 och 19. Jag vet inte riktigt om jag själv har så stor tilltro till talmagi och att man kan ge bokstäver numeriska värden och sedan räkna ihop alltihop och komma fram till ett tal eller en siffra som säger något om den person som bär namnet. Talmagin finns i I Ching och Daoismen, i gammal japansk tro, i persisk och arabisk tro. Den fanns i Egypten, Grekland och Romarriket. Den fanns hos Mayaindianerna och äldre Mellanamerikanska högkulturer. Och alla säger de olika saker. Jag tror inte på astrologi eller på att spå i djurs inälvor heller.
 
Báb indelade året i 19 månader med 19 dagar. De fyra dagar som blev över är skottdagar. Vart fjärde år är det alltså fem skottdagar, alla andra år är fyra extra dagar inskjutna. Det visa i Bábs kalender är nittondedagsfesterna som de lokala samfunden har vid varje månadsskifte. På så vis upprätthåller man kontakten med vännerna (de andra baha'ierna) på orten, lär känna nytillkomna, och kan ha en gemensam andlig stund med läsning ur de heliga skrifterna och bön. Förutom den andliga delen består nittondedagsfesten av att det Lokala Andliga Rådet rapporterar till de övriga i samfundet och av en slags fest eller ett knytkalas där mat eller fika ingår.
 
Det visa, enligt min mening, är att man som baha'i garanteras åtminstone 19 andliga sammankomster om året tillsammans med de medtroende. Egentligen blir det några sammankomster till eftersom även Baha'i-tron har sina helgdagar. Jag är emellertid en social varelse som alla andra människor, och med min andliga läggning vill jag dela Gudsupplevelsen med mina medtroende. Om jag hade fortsatt att vara kristen hade jag garanterats närmare 60 högmässor i kyrkan per år, vilket är betydligt mer än 19 nittondedagsfester plus nio helgdagar. Men jag fick aldrig några andliga upplevelser när prästen predikade för mig och sju gamla tanter i den protestantiska kyrkan. Inte ens prästerna verkade tro på Gud, så jag beklagar inte att Báb och Bahá'u'lláh förbjöd präster, biskopar, munkar, nunnor, påvar, mullor och ayatollor inom Babi och Baha'i.
 
Nu är det så att vi faktiskt får faktiskt ha så många andliga sammankomster vi vill inom Baha'i-tron. Det enda som Bahá'u'lláh har förbjudit är att vi läser någon av de tre obligatoriska dagliga bönerna tillsammans med andra, eller att vi bekänner våra synder för varandra. Den dagliga obligatoriska bönen är speciell och ska läsas ensam inför Gud. Och sina synder får man enbart bekänna ensam inför Gud. Bahá'u'lláh förstod i Sin vishet att bikt i någon form inför en medmänniska är förnedrande för den som biktar sig och det kan innebära att man "håller igen" och inte är 100 procent uppriktig, vilket medför att man på grund av skam kan gå miste om Guds barmhärtighet och förlåtelse. Vi ska dessutom hålla oss till de böner som Báb, Bahá'u'lláh och 'Abdu'l-Bahá har uppenbarat -- vi får inte skriva egna böner och läsa upp dem. Däremot går det bra med poesi och/eller att sjunga bönerna och poesin. Den andliga stunden kan även bestå i att vi bevistar invigningen på en vernissage där några av våra medtroende ställer ut konst med Baha'i-motiv. Vi uppmanas ju faktiskt av Bahá'u'lláh att uttrycka oss kulturellt och att utveckla våra konstnärliga färdigheter.
 
Ensam ska man dagligen läsa en av tre obligatoriska böner. Man kan välja mellan en kort, en medellång och en lång bön. Alla tre anses ha en "större kraft" än andra böner, och ingen av de tre är mer betydelsefull än de andra två. Dessutom ska man som baha'i varje dag läsa något ur de heliga skrifterna. Men inte för mycket, vilket Bahá'u'lláh i Sin visdom förstod:
 
 

Läs ni Guds verser varje morgon och afton. (...) Tag er i akt att inte överdriven läsning och för många fromhetshandlingar under dagen och under natten gör er högmodiga. Skulle en människa blott läsa en enda vers från de Heliga Skrifterna i en anda av glädje och utstrålning, skulle detta i sanning vara bättre för honom än att läsa alla Guds (...) Skrifter. Läs ni Guds verser på ett sådant sätt att ni inte drabbas av trötthet och leda. Belasta inte era själar, så att de utmattas och tynges ned, utan bemöda er istället att upplysa dem så att de må" va högt på de uppenbarade Versernas vingar till gryningsplatsen för Hans tecken. Detta befrämjar närmandet till Gud, om ni blott förstår det.
 
Kitáb-i-Aqdas, § 2
 
 
Men jag önskar som sagt fler andliga sammankomster med likasinnade. Problemet är att så många i dagens jäktade värld har ont om tid.

 
 
Stormhierta

Stormhierta

2 juli 2007 02:28

För det första, tack för besöket på min blogg. Det vore intressant att diskutera möjligheten till ett mer ingående utbyte av tankar och diskussioner om Baha'i - särskilt då det finns väldigt få Baha'i där jag bor och att jag på grund av familjeobligationer inte alltid har möjlighet att ingå i 19-dagsfesterna.

Varför inte ta chansen att diskutera tillsammans? På sådant sätt skapar vi en ny nivå av gemenskap tillsammans!

http://stormhierta.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kamal - 15 april 2013 13:06

The Principles of The Bahai Faith     The oneness of mankind – Mänsklighetens grundläggande enhet     Universal peace upheld by a world government – Internationell fred gnm en världsregering     Independent investigation of truth &n...

Av Kamal - 17 november 2012 17:51

Osjälviskhet och öppenhet leder till kunskap och förståelse och samförstånd Om vår bägare är full av själviskhet, finns där ingen plats för livets vatten. Det förhållandet att vi tror oss själva ha rätt och alla andra fel, är det största av alla hi...

Av Kamal - 28 maj 2009 08:02

För oss som gillar science fiction som inte är matiné är det glädjande att Kanal 5 äntligen visar fjärde säsongen av Battlestar Galactica. Avslutningen på tredje säsongen var minst sagt mystisk, med många frågor som tittarna måste få svar på Tyvärr g...

Av Kamal - 17 maj 2009 00:36

Laddade ner Neros pröva-på-i-30-dagar-version (trial version), och fann att installationsfilen innehöll  aggressiva virus. Man kan tycka att en så etablerad aktör som Nero – som sålt DVD- och CD-brännarprogram i många år – borde rensa det...

Av Kamal - 2 maj 2009 14:19

Var och en måste fritt och utan påverkan få söka efter sanningen.    Detta är en av bahá'í-trons hörnpelare. Den gäller visserligen i alla sammanhang, men inom bahá'í-rörelsen har friheten att ta reda på sanningen främst handlat om en process...

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards