Alla inlägg den 11 augusti 2007

Av Kamal - 11 augusti 2007 22:53

Livskraften i människomas tro på Gud håller på att dö ut i varje land; ingenting mindre är Hans välgörande medicin kan någonsin återställa den. Den frätande ogudaktigheten äter sig in i det mänskliga samhällets livsviktiga delar; vad annat än Hans mäktiga uppenbarelses läkemedel kan rena och återuppliva det? (...) De, vilkas hjärtan är vända mot Honom som är föremål för hela skapelsens tillbedjan, måste i denna dag ovillkorligen gå utöver och vara helgade från alla skapade ting, synliga och osynliga. Om de står upp för att undervisa om Min sak, måste de låta andedräkten från Honom som är den Obundne väcka dem och de måste sprida den vida omkring på jorden med allvarlig föresats, med sinnen som är helt koncentrerade på Honom och med hjärtan som är fullständigt avskilda från och oberoende av allting och med själar som är helgade från världen och dess fåfänglighet (Axplock från Bahá'u'lláhs Skrifter 156 - 160).


Man bör vara noggrann och ha hjärtat vänt mot både Gud och de åhörare man samlat när man undervisat. Länge, och kanske fortfarande, anses besök hos vänner och grannar där man berättar om Bahá'í-läran vara ett oerhört viktigt sätt att undervisa om tron. Samtidigt lever vi i den informationsålder, om vilket Shoghi Effendi skrev redan på 1940-talet: "I Ett internationellt kommunikationssystem kommer att skapas. Det skall omsluta hela jorden och vara fritt från alla nationella begränsningar och hinder samt fungera med utomordentlig snabbhet och fullkomlig regelbundenhet."


INFORMATIONSSAMHÄLLET TILLÅTER OSS INTE ATT "LIGGA LÅGT"


"Information" såväl som "desinformation" om Bahá'í-läran far numera med blixtens hastighet genom bredband och digitala utsändningar och når med lätthet genast nästan vem som helst på jorden, och Bahá'í-lärans undervisare står inte ens för hälften av detta brus. Idag tvingas företrädare för kommuner, regioner, regeringar, organisationer, företag och kyrkor att gå kurser för att lära sig handskas med massmedia. Det är omöjligt att ställa sig utanför informationssamhället om man alls vill verka i samhället. Det går inte längre att, som när Tage Erlander var statsminister, tiga ihjäl ett problem eller ligga lågt tills det hela är över.


Universella Rättvisans Hus lärde sig snabbt farorna och möjligheterna. I mitten av 1990-talet såg Universella Rättvisans Hus på Internet med yttersta misstro. Numera ger man ut handledningar om hur man skriver Bahá'í-bloggar som lockar och behåller läsarna.


Jag stötte på ett utkast till en av Statens Offentliga Utredningar (SOU) från 1998 som handlade om aspekter av religionen i Sverige. Där kunde man bl.a läsa att Bahá'í-tron har sitt säte i Tel Aviv! Om inte regeringens professionella utredare vet att Bahá'í-trons centrum ligger i Haifa, hur ska man kunna begära att journalister ska undvika fel när det någon gång blir dags att skriva om Baha'i-tron i något sammanhang?


NATIONELLA ANDLIGA RÅDET BÖR TA FRAM PRESSMAPPAR


En pressmapp är ett komplett "paket" med information om organisationen, som sänds eller delas ut till redaktioner eller enskilda journalister för läsning och senare förvaring i arkiven. Pressmappen kan vara en mycket värdefullt publicitetsalstrare, både beträffande omedelbar publicitet vid överlämnandet av mappen som vid senare tillfällen då joumalisten ska skriva om något som rör Bahá'í och för att bygga ut artikeln söker information ur sitt arkiv.


Det är det Nationella Andliga Rådet för Sveriges bahá'íer som ska arbeta fram en pressmapp för svenska massmedia och sända den till redaktioner inom press och etermedia. Små facktidskrifter bör också få pressmappen, eftersom större tidningar ofta citerar eller hämtar idéer ur de små tidningarna. Dessutom är det inte enbart massmedia som ska få pressmappar, utan även myndigheter, kommuner, landsting, organisationer och andra religiösa organisationer.


Pressmappen bör ge en positiv, men naturligtvis korrekt, bild av Baha'i-tron. Innnehållet är lämpligen information om vad tron står för. Begrepp och arbetstekniker som hör till Bahá'í-läran (t.ex. "Andliga råd", "konsultation" och "progressiv religion") förklaras och Baha'i-trons internationella och nationella organisation åskådliggjord genom illustrerade figurer hör också hemma i en sådan mapp.


Fotografier (såväl diabilder som papperskopior) och andra illustrationer med anknytning till Baha'i-tron och vad den står för är ett måste. Bilder ökar sannolikheten att få medverka i tidningen, radioprogrammet eller TV-sändningen. Även personliga upplysningar om valda representanter kan medfölja pressmappen, liksom information om trons historia i korthet. Men tonvikten ska inte ligga vid trons historia på 1800-talet, utan fokusera på vad Bahá'í-läran har att ge dagens människor.


Informationen bör vara enkel och kortfattad. Det är inget ändamål i sig att fylla mappen med så mycket information som möjligt. Informationen ska ge kunskap om vad Baha'i-tron är för något samt ge kunskap om hur Bahá'í-samfundet arbetar och samarbetar i samhället idag. Något som inte får förekomma i en pressmapp är annonser och ren reklam.


Pressmappen kan delas ut vid ett flertal olika tillfällen, antingen per post eller personligen. Några tillfällen att överlämna en pressmapp är: när ett stort evenemang annonseras, för att komplettera en gjord intervju, under mässor och seminarier, efter presskonferenser, eller helt enkelt när man bara vill informera lämpliga redaktioner om Baha'i-tron. Särskilt under större evenemang, som vid nästa val till Universella Rättvisans Hus eller invigningen av templet i Chile, är pressmappen den kanske viktigaste delen i kommunikationen med omvärlden.


De mest lyckosamma pressmapparna är naturligtvis de som resulterar i publicitet för avsändaren. Redaktioner och journalister alltid är på jakt efter uppslag till bra artiklar och inslag. Och en pressmapp som väcker uppmärksamhet kan vara det som behövs för att även Bahá'í-tron blir en del av exempelvis en artikel om religion. En bra pressmapp kan i sig generera publicitet, och inte enbart fungera som bakgrundsinformation.


INFORMATION ÄR INTE UNDERVISNING, MEN KOMMUNIKATION ÄR DET


Jag påstår inte att pressmappar och hanterandet av olika informationsverktyg ska ersätta den undervisning som Bahá'u'lláh ålagt de troende. Men Bahá'í är en del av det moderna informationssamhället. Det finns ingen anledning att inte lära sig så mycket som möjligt om hur detta fungerar.


Några av er har säkert även hört begreppet "kommunikationssamhälle" och att företag och organisationer numera upprättar kommunikations- och informationsplaner i stället för att bara syssla med informationspolicies. Det finns en begreppsmässig skillnad mellan information och kommunikation. Information är enkelriktad och går från sändare till mottagare. Kommunikation däremot är dubbelriktad, alla parter tar och ger information i dialog med varandra. Det är i kommunikationen som undervisningen ska ske, för där kan den duktige läraren möta den kunskapstörstande och frågvise eleven. I en ideal kommunikationsprocess så lär sig även undervisaren någonting av eleven.


Av Kamal - 11 augusti 2007 15:58

Enligt ortodox kristen uppfattning är det tradition att man på juldagsmorgonen läser det avsnitt som Jesaja skrev om Fridsfursten som om det syftade på Jesus, (Jesaja. 9:6-7)


"Ty ett barn varder oss fött, en son bliver oss given, och på Hans skuldror skall herradömet vila; och Hans namn skall vara: Underbar i råd. Väldig Gud, Evig Fader, Fridsfurste. Så skall herradömet varda stort och friden utan ände över Davids tron och hans rike; så skall det befästas och stödjas med rätt och rättfärdighet, från nu och till evig tid. HERREN Sebaots nitälskan skall göra detta."


Men syftar Jesajas profetia verkligen på Jesus? Eller är det Bahá'u'lláh som åsyftas?


Jesus kom inte till jorden som Fridsfurste, det sade Han själv. "Jag har icke kommit för att sända frid utan svärd". Han förnekade att Han var "Väldig Gud" när han kallade sig själv "Guds Son". Han förnekade ; att Han var Fadern när Han sade, "Min Fader är större än Jag". . Han förnekade att Han skulle bära herraväldet på sina skuldror när Han sade, "Mitt rike är icke av denna världen."


Jesu uppenbarelse var helt och hållet av andlig natur. Han lärde att "Mitt rike är icke av denna världen" och att "himmelriket t är inom eder." Hans stora gåva till människan var kunskapen om det eviga livet. Omkring 1800 år senare har detta budskap någorlunda sjunkit in i mänskligheten. Då sänder Gud Bahá'u'lláh för att förklara för människorna att de kan upprätta något som efterliknar paradiset redan här på jorden, i det materiella livet. Bahá'u'lláh kommer med budskapet om stopp för alla krig och att det är möjligt att upprätta ett enda land av hela jorden. Sålunda är det Bahá'u'lláh som just denna profetia av Jesaja syftar på.

Av Kamal - 11 augusti 2007 15:16


81. O, MIN TJÄNARE! De lägsta bland människor är de vars liv på jorden är utan frukt. Sådana människor räknas sannerligen bland de döda. Nej, inför Gud är de döda bättre än dessa gagnlösa och värdelösa själar.


82. O, MIN TJÄNARE! De bästa bland människor är de som förtjänar sitt levebröd genom sitt kall och ger ut därav för sig själva och för de sina i kärlek till Gud, alla världars Herre.


Bahá'u'lláh: Förborgade Ord II 81-82 



Lively up yourself and don't be no drag
Lively up yourself, 'cause this is the other bag
Hey, lively up yourself and don't be no drag
You lively up yourself, dig it, the other bag

Hey, you rock so, you rock so, like you never did before
You dip so, you dip so, and you can dip thru my door
You come so, you come so, oh yeah, like I do adore you
You skank so, you skank so, and-a I can assure you

You can lively up yourself and don't be no drag
Hey, you lively up yourself, can you dig it?


Bob Marley: Lively Up Yourself 

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards