Alla inlägg den 22 augusti 2007

Av Kamal - 22 augusti 2007 04:23

Några av Bahá'í-lärans viktigaste grundprinciper, påbjudna av Bahá'u'lláh, tolkade och tiUkännagjorda av han son 'Abdu'l-Bahá (Mästaren), spridda och översatta av sondettersonen Shoghi Effendi och The Universal House of Justice (Universella Rättvisans Hus) i Haifa, Israel är:


* RELIGIONENS ENHET och enighet. Enhet mellan Gud och Hans Uppenbarare innebär att Uppenbararna i tal och skrift exakt speglar Guds budskap till mänskligheten. Religionens enighet står för att det endast finns en religion, endast en Gud . Alla religioner hör ihop, kärnan i det som Gudsmanifestationerna i olika religionsordningar i skilda tidsåldrar predikade, den sanna innebörden av Deras bud, är ett och detsamma. Mänskligheten har dock förvanskat de uppenbarade religionerna och av både goda och onda skäl samt rent slarv förvrängt de texter som finns i de olika trosriktningarnas kanoniserade heliga skrifter.


 * MÄNSKLIGHETENS ENHET. Alla människor hör ihop och är bröder och systrar av en och samma art, homo sapiens sapiens, vilken är skapad av Gud. Bahá'í-läran räknar inte med att några olika raser finns, även om ordet ras användes av infomationsförenklande skäl av Bahá'u'lláh och 'Abdu'l-Bahá då ordet underlättade förståelsen för den tidens läsare.

    Baha'i-tron anses av sina anhängare vara en religion som leder till kärlek, medkänsla och empati, och i förlängningen till mänsklighetens enhet. Samtidigt finns medvetenheten om de mängder av krig som startats med religionen som täckmantel. "Om religionen orsakar fiendskap och hat och skiljer människorna åt, är det bättre utan religion" ('Abdu'l-Bahá). "Guds religion är till för kärlek och enhet; gör icke av den en orsak till fiendskap och endräkt" ('Abdu'l-Bahá).


* OBEROENDE SÖKANDE EFTER SANNINGEN.  en. Det finns endast en religion, det finns endast en Gud, det finns endast en sorts människa (människoras). Religiös uppenbarelse är progressiv, gamla former och institutioner måste ersättas med nya, Bahá'u'lláhs uppenbarelse stämmer överens med tidens behov och mänsklighetens nuvarande förmåga. Detta är sex påståenden som man inte kan begära att en märmiska ska tro på utan vidare. Bahá'íerna har granskat dessa påståenden och sluligen funnit att de är sanna, och först därefter tagit steget att bli Baha'i-troende och erkänna Bahá'u'lláh. "För att finna sanningen måste vi uppgiva våra fördomar, våra egna små, triviala föreställningar. Ett öppet, mottagligt sinne är det väsentliga. Människan måste älska ljuset från vilken horisont det än uppgår" ('Abdu'l-Bahá).

    Báb och Bahá'u'lláh är de första som nedtecknade sina Heliga Ord i efter det att boktryckarkonsten uppfanns. Innan dess skrev man av böcker för hand, med risk för fel. Detta i förening med att den religionshistoriska forskningen och källkritiken har utvecklats och förbättrats enormt under de senaste 100 åren finns goda möjligheter att pröva Bahá'u'lláh lära och söka efter sanningen. Ett hinder är dock att så många skrifter ännu inte översatts från arabiskan och persiskan till engelska. Än färre har översatts till svenska. Baha'i-trons viktigaste bok, Kitáb-i-Aqdas, med lagar uppenbarade av Bahá'u'lláh finns t.ex inte på svenska. Ett annat hinder är att det endast är Baha'i-troende som forskat om religion. Det finns ingen opartisk forskning. Allt detta är hinder för ett oberoende sökande efter sanningen. Det finns alltid en risk att man konverterar och sedan, efter flera år, upptäcker bud eller föreskrifter som man inte kan ställa upp på. Skrifterna måste därför översättas och religionen måste granskas av proffs, för att den enskilde ska kunna göra ett ärligt val.
 


Av Kamal - 22 augusti 2007 03:48

Bahá'í betyder "de som följer Bahá'", dvs. "de som föjer Härligheten" och det är Guds härlighet som åsyftas. Bahá'í skulle stavas Bahâî om man följde gängse regler; â betyder att a:et är långt och î betyder att även i:et är långt. Ordet uttalas således bahaa ii.


Bahá'í är en religion med rötterna i Bábismen med de flesta anhängarna i Iran, USA och Indien. B. grundades 1863 av persern Bahá'u'lláh, "Guds Härlighet" (1817, - 1892). Anhängama såg i Honom "den som Gud kommer att manifestera", vilket man väntade på inom Bábismen. Att Bábismen i fortsättningen skulle benämnas Baha'i-tron stod klart omkring år 1866, när Bahá'u'lláh var förvisad till Adrinaopel i Turkiet.


Under Bahá'u'lláhs son 'Abdu'l-Bahá, "Bahás Tjänare" (f. som 'Abbas Effendi 23 maj 1844, d. 28 nov 1921) startades en mission världen över med resultatet att anhängarna idag uppgår till omkring sex miljoner själar som fmns spridda över hela världen och deras skrifter är översatta till ett mycket stort antal språk.


Bahá'í-läran framhåller att världsreligionerna utvecklats progressivt, att Bahá'u'lláh följde på Báb, som följde på Muhammed, som följde på Jesus, som följde på Moses, som följde på Zarathustra och sa vidare. Det har också funnits kvinnliga Uppenbarare i forntiden, när det fanns fler matriarkat och man lyssnade mer på kvinnor när det gäller andliga frågor. När mänskligheten behöver en ny reUgionsordning skänker Gud världen en Gudsmanitestation, och Bahá'u'lláh är den siste av dessa hittills.


Alla världens rehgioner talar om en storslagen "sista dag" då Gud ska regera på jorden och alla fåren ska samlas i en enda flock. Kristus sade:


Jag har också andra får, som inte hör till den här fållan. Också dem måste jag leda, och de skall lyssna till min röst, och det skall bli en hjord och en herde. (Joh. 10:16)


I Sakarajas bok uttrycks detta på ett annat sätt:


Och Herren skall vara konung över hela jorden. Den dagen skall Herren vara en och hans namn ett enda. (Sak 14:9



Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frĺgor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards