Alla inlägg den 25 augusti 2007

Av Kamal - 25 augusti 2007 12:36

Religion måste överensstämma med vetenskap och förnuft.  Religion och vetenskap måste vara som tvä goda vänner: ömsom eniga, ömsom trätande om något spörsmål, men alltid med det gemensammas bästa för ögonen. Religion utan vetenskap blir vidskepelse. Vetenskap utan religion blir sterilitet. PARALLELLISM, där de båda samverkar för mänsklighetens bästa, har dock varit sällsynt om man ser till historien. Under flera århundraden var det i Europa kyrkan som härskade och vetenskapsmän tvingades förneka sina upptäckter. På grund av människans oförmåga att förstå att även det vetenskapliga tänkandet och förmågan att göra vetenskapliga landvinningar är en gåva från Gud, fick Kristendomens ledare för sig att vetenskapen var ond om den emotsade kyrkans världsbild. Islam hade en helt annorlunda syn på vetenskapen och utvecklade en blomstrande civilisation, som vi bl.a kan tacka för att den bevarade och skrev av antiken stora litterära och vetenskapliga verk. Utan den muslimska nationens ansträngningar hade vi förlorat Sokrates, Platon, Aristoteles, Pythagoras, Demokritos, Homeros och alla de andra.


Under 1800- och 1900-talet har pendeln svängt åt andra hållet, och vi saknar ofta den andliga dimensionen när vi ska värdera och sätta upp etiska kriterier för nya vetenskapliga, tekniska och medicinska upptäckter. I stället för religionen har ofta militären funnits vid vetenskapens sida, med resultatet att det ena fruktansvärda vapnet efter det andra uppfunnits. Samtidigt känner många människor sig själsligt vilsna i en värld som bågnar av ständigt nya prylar och kapitalvaror. Nu lever vi i en tid där det ena genombrottet efter det andra görs på vetenskapens, teknologins och medicinens. Gamla vetenskapsgrenar har genom nya upptäckter korsbefruktat varandra så att helt nya vetenskaper uppstått vetenskaper som biokemi, bioteknik och nanoteknologi. Det är lätt att inse att det råder obalans när företag tillåts ta patent på mänskliga gener. Hur kan ett företag äga en del av Guds skapelse? Samtidigt står vi inför stora medicinska genombrott som dock kräver forskning på klonade embryoceller. När inte vetenskapen och religionen får verka sida vid sida så kan den ene amerikanske presidenten totalförbjuda all sådan forskning, medan näste tillåter så mycket att det blir farligt.


Religion utan vetenskap blir vidskepelse. Vetenskap utan religion blir sterilitet. Balans och samverkan mellan de båda är absolut nödvändig, lär Bahá'u'lláh.

Av Kamal - 25 augusti 2007 02:42

Jag har letat och letat. Sökt med alla sökmotorer på Internet. Lyssnat igenom CD-skivor som inte håller vad texten på sajten lovar.....


Jag tycker att det är oerhört svårt att hitta bra Baha'i-musik. Oftast är den amerikansk med en tråkig gitarr och en tråkig sångare. Eller så är den från Mellanöstern, men konstig nog ändå inte tillräckligt suggestiv.


Konstigt att musikmakarna inte förstått att religiös musik ska vara suggestiv, meditativ, upplyftande..... 


Eftersom jag inte kan lyssna igenom alla Baha'i-CD:s som finns har jag sökt på reggae + Baha'i på Internet. Men det är en kombination som helt enkelt inte existerar. Trots att de mest inspirerande låtarna om Gud finns har skapats i en subkategori som kallas Roots Rock eller Roots Reggae, med musik och lyrik som kan få vilken ateist som helst att börja tro på Gud, verkar inte en enda Baha'i-musiker ha vågat kombinera Roots Reggae med Baha'i-budskapet. Rätta mig om jag har fel – om det finns någon grupp eller artist som spelat in en reggae-CD med Baha'i-budskap så tipsa mig. Jag köper den direkt!


Kanske får inte Baha'i-budskapet spridas i baktakt? Jag får nöja mig med religiösa reggae-klassiker som Glen Washingtons Glory to Glory to Glory to God och låtsas att den är Baha'i-inspirerad.

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards