Alla inlägg den 27 augusti 2007

Av Kamal - 27 augusti 2007 02:37

Bilden ovan är symbolen för Bahá'í-läran med tvillinginstitutionerna Beskyddatskapet repsektive Universella Rättvisans Hus på vardera sidan. 


Det är tyvärr gott om profetior som inte slagit in när det gäller Bahá'í-läran. Emellertid kan inte religionsgrundarna Báb och Bahá'u'lláh beskyllas för detta. Det är 'Abdu'l-Bahá och i viss utsträckning Shoghi Effendi som varit aningen överoptimistiska.


"Alla nationer och släkten", har 'Abdu'l-Bahá skrivit, "(...) kommer att bli en enda nation. Religiösa och sekteriska motsättningar, fientligheten hos raser och folk, och olikheter mellan nationerna kommer att avskaffas. Alla människor kommer att ansluta sig till en religion, kommer att ha en gemensam tro, kommer att smälta samman till en ras och bli ett enda folk. Alla kommer att vistas i ett gemensamt fädernesland vilket är planeten själv. (...) Detta är det stadium som världen nu närmar sig, världsenighetens stadium, vilket så försäkrar oss 'Abdu'l-Bahá, i detta århundrade kommer att bli säkert upprättat. "!


Som bekant är det nu år 2007, och något världssamhälle har vi ännu inte sett till.


En annan fråga är den om Tvillinginstitutionerna Beskyddarskapet och Universella Rättvisans Hus. Shoghi Effendi, 'Abdu'l-Bahás dotterson, utsågs i 'Abdu'l-Bahás Vilja och Testamente till Guds saks Beskyddare, och i testamentet står även att ett Universella Rättvisans Hus ska väljas. Det råder ingen tvekan om att Tvillinginstitutionerna ska vara i kraft samtidigt:


"Det skall utsägas, från första början, i klart och otvetydligt  språk, att dessa tvillinginstitutioner i Bahá'u'lláhs admimistrativa ordning betraktas som gudomliga till sitt ursprung, nödvändiga i sina funktioner och komplementära i sina mål och i syften. Deras gemensamma, och grundläggande syfte är att säkerställa kontinuiteten i den gudomligt utnämnda auktoritet, som flödar från vår Tros Källa, att säkerställa dess efterföljares enighet och att bibehålla dess lärors integritet och smidighet. Då de handlar i samförstånd med varandra, administrerar dessa två oskiljaktiga institutioner dess förehavanden, samordnar dess aktiviteter, stödjer dess intressen, utövar dess lagar och beskyddar dess underordnade institutioner." (Shoghi Effendi)


Shoghi Effendi avled dock innan något Universella Rättvisans Hus valts och upprättats. Detta har förklarats på följande sätt, men är ändå en gåta för många bahá'íer som hade en orubblig tro på de planer och förutsägelser som utgått från 'Abdu'l-Bahá och Shoghi Effendi:


"Efter Shoghi Effendis död i november 1957 förelåg en situation i bahå'isamfundet, som inte hade kunnat förutses. Universella Rättvisans Hus förklarar dess betydelse:

   Vid tiden för vår älskade Shoghi Effendis död var det uppenbart av omständigheterna och av de Heliga skrifternas krav, att det hade varit omöjligt för honom att utnämna en efterträdåre i enlighet med föreskrifterna i 'Abdu'1-Bahäs Vilja och Testamente. Denna situation, varvid Beskyddaren dog utan att vara istånd att utnämna en efterträdare skapade en dunkel ' j frågeställning, som inte hade behandlades i den Heliga skriftens uttryckliga text, och som måste hänskjutas till Universella Rättvisans Hus. 

Universella Rättvisans Hus valdes därför i vederbörlig ordning pa det satt som föreskrivits i Skrifterna och i olika därtill relaterade uttalanden från Beskyddaren, och tog på sig sitt ansvar att leda Tron."


Det år 1963 upprättade Universella Rättvisans Hus anför en något luddig förklaring om att Beskyddarskapet finns trots att någon Beskyddare inte är i livet:


"..Shoghi Effendi betonade upprepat dessa två institutioners oskiljaktighet. Även om han uppenbarligen förutsåg deras samarbete, kan man inte ur detta slutleda att den ena är ur stånd att fungera i den andras frånvaro. Under hela sitt trettiosex års långa beskyddarskap fungerade Shoghi Effendi utan Universella Rättvisans Hus. Nu måste Universella Rättvisans Hus fungera utan Beskyddaren, men principen om odelbarhet kvarstår. Beskyddarskapet förlorar inte sin betydelse eller ställning i Bahá'u'lláhs ordning blott för att det inte finns nagon beskyddare i livet." (Universella Rättvisans Hus)


Alla inom Bahá'í-lärans toppskikt ansåg dock inte att tron kunde vara utan Beskyddare. År 1960 tillkännagav en av de ledande bahá'íerna – Mason Remey (1874 - 1974) – att han själv var den "andre Beskyddaren av tron". Han byggde sitt anspråk på att han tidigare hade valts till ordförande för Internationella Bahá'í-rådet och i samband med detta haft fullt stöd av Effendi. En intensiv brevväxling följde där övriga ledande bahá'íer försökte tala Remey rill rätta, med denne vägrade att ge upp sina anspråk. Det hela slutade med att Remey förklarades vara förbundsbrytare. Senare uteslöts även ett fåtal andra som stött Remey i främst Europa och USA.


Ett Universella Rättvisans Hus utan någon Beskyddare innebar att all makt samlades hos Universella Rättvisans Hus. Dessutom hade Rättvisans Hus inte indelats i en lagstiftande och en verkställande del, utan Universella Rättvisans Hus fungerade och fungerar som både riksdag och regering (och Högsta Domstol eftersom någon sådan av Bahá'u'lláh föreslagen instans inte heller upprättats). Resultatet blev att Universella Rättvisans Hus uppfattar sig självt som ofelbart, eftersom medlemmarna står under Guds direkta inflytande.

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards