Alla inlägg den 23 augusti 2007

Av Kamal - 23 augusti 2007 08:35

Hjärnforskarna har kommit fram till att människan bara använder en bråkdel av hjärnans förmåga. Bahá'u'lláh skrev om detta redan på 1860-talet:


O Kamál! De höjder vilka dödliga människor genom Guds nåderikaste gåvor kan nå i denna dag, är ännu inte uppenbarade för deras blickar.

Något som människan kan nå idag är att skapa ett enda land - en världsomfattande federativ stat med dagens nationer som delstater - där alla är medborgare som åtnjuter fred och rättvisa, där alla har samma rättigheter och skyldigheter, där extrem fattigdom och överdriven rikedom har eliminerats, där vetenskapen och tron tillåts samverka för att läka planetens ekologiska sjukdomar.....


Gud är Skaparen. Till skillnad från de flesta andra religioner menar Bahá'í-läran att Gud fortfarande skapar, både på jorden och i resten av Universum. Gud blev inte klar efter sex dagar, det kan vi enkelt konstatera genom att observera hur stjärnor ännu föds.


Gud är absolut transcendent och tar inte gestalt för att vandra omkring som en människa på jorden. Vissa menar att Gud inte kan göra det, andra lär att något sådant skulle förgöra världen. Jag tror på det sistnämnda.


För att styra mänskligheten mot dess fulländning sänder Gud, varje gång människan nått ett nytt mognadsstadium, en Uppenbarare. Dessa Uppenbarares livsgärningar brukar leda till att nya religioner föds: Zoroastrismen, Buddhismen, Judendomen, Kristendomen, Islam, Bahá'í, etc. Detta för att religionen är det mäktigaste verktyget för att åstadkomma genomgripande och omfattande förändringar. Historien visar att nästan inga samhällsförändringar alls åstadkoms genom exempelvis filosofer. Vetenskapsmännen däremot förändrar samhället, men då behövs en motvikt som religionen för att utvecklingen inte ska gå överstyr.


Människans själ är av samma natur som Gud, och vi kan få kontakt genom att utveckla våra själsliga förmågor. Verktyg är bön och meditation. När vi ber enträget om en sak kan bönen till slut uppfyllas. Detta sker egentligen inte genom att Gud ingriper, utan genom att vi utnyttjar de slumrande förmågor vi fått av Skaparen.


Gud är oskydlig till allt som Den Högste, El Eljon, anklagas för i Bibeln och andra heliga skrifter. Det var inte Gud som orsakade Syndafloden. Gud har inte förintat några städer eller utplånat några folk. Det är antingen naturkatastrofer eller mänskligheten själv som orsakar de små och stora katastroferna. Gud är inte av denna världen och är den som startat och upprätthåller skapelsen.


Gud ingrep inte för att stoppa något av världskrigen eller Förintelsen eller afrikanernas slaveri i Amerika. Men eftersom mänskligheten på 1800-talet hade uppnått en högre mognadsnivå, och sökare bland kristna, muslimer, judar och andra religioner kände på sig att Gud snart skulle sända en ny budbärare, uppenbarades Bahá'u'lláh, den senaste av Guds Manifestationer. Bahá'u'lláh deklarerade tydligt och klart deklarerade att det är dags att skrota vapnen, upphöra med krigen och börja bygga världssamhället, och att detta var mänsklighetens, inte Guds, uppgift:



Alla människor har skapats för att föra vidare en ständigt framåtskridande civilisation. (...) O stridande folk och släkten på jorden! Vänd era ansikten mot enhet och låt strålglansen från dess ljus skina över er. Församla er och besluta er för Guds skull för att utrota allt som kan vara en källa till stridigheter mellan er. Då skall skimret från världens stora Ljus omsluta hela jorden, och dess invånare bliva medborgare i en stad och innehavare av en och samma tron. (...) Se de oroligheter som under många långa år har plågat jorden, och den förvirring som har gripit dess folk. Den har antingen härjats av krig eller plågats av plötsliga och oförutsedda katastrofer. Fastän världen ar omgiven av elände och nöd, har ändå ingen människa starmat upp för att begrunda vad orsaken eUer källan till detta kan vara. (...) Oenighetens och ondskans tecken är uppenbara överallt fastän alla skapades för harmoni och enighet. Det upphöjda Väsendet säger: O ni högt älskade! Enhetens tabernakel är rest, betrakta varandra inte som främlingar. Ni är frukterna på ett träd och bladen på en gren. Vi hyser hoppet att rättvisans ljus måtte lysa över världen och helga den från tyranni. Om jordens härskare och konungar, symbolerna för Guds makt, prisad vare Hans härlighet, står upp och beslutar att ägna sig åt vadhelst som kommer att främja hela mänsklighetens högsta intressen, kommer rättvisans välde säkerligen att grundläggas bland människobarnen och glansen av dess ljus kommer att omsluta hela jorden.

Mänskligheten lyssnade inte på Gud och orsakade i sin dårskap två världskrig. Och vansinnet fortsätter: Bosnien, Kosovo, Rwanda, World Trade Center... Och i konsten, kulturen, musiken, som har sin källa i själen – Guds domäner inom människa – hör vi Guds röst:


See them fighting

See them fighting

And not uniting

Presentation

Omröstning

När tror du att Jorden kommer att vara ett enda land och mänskligheten dess invånare?
 Aldrig
 Före år 2050
 Före år 2100
 Före år 2200
 Före år 2300
 Före år 2500
 Före år 3000
 Efter år 3000
 Vet inte

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK


Ovido - Quiz & Flashcards